DONDURMA:
MÖ
2000, Çin
Dondurma,
ilk zamanlar topaksız donmuş kremadan öte macun kıvamında buzlu sütten ibaret
olsa da, dört bin yıl önce Çin’de ortaya çıkar çıkmaz bir tatlı fenomeni haline geldi.
Antik
tarihin o döneminde çiftlik hayvanlarını sağma Çin’de henüz yeni başlamıştı ve süt
çok değerli bir ticari maldı. Asilzadelerin favorisi çok pişmiş pirinç, baharat
ve sütten meydana gelen ve karın içerisine donması için bırakılan bir
yiyecekti. Bu buzlu sütün, muazzam zenginliğin bir sembolü olduğu düşünülürdü.
Çinliler
donmuş yiyecekler hazırlamada daha da ustalaştıkça –dağların tepelerinden
getirdikleri karları muhafaza ediyorlardı- meyveli dondurmalar da geliştirmeye
başladılar. Çoğunlukla meyvenin püresini de barındıran meyve suyu ya karla karıştırılıyor,
ya da buzlu süte ilâve ediliyordu.
On üçüncü
yüzyıl itibariyle Pekin sokaklarında el arabalarından satılan çeşit çeşit buzlu
tatlı mevcuttu.
Çin’den sonra buzlu süt ve meyveli
dondurma on dördüncü yüzyılda ya Marco Polo, ya da Tuskanalı pastacı Bernardo
Buontalenti aracılığıyla (İtalya’ya dondurmayı kimin getirdiği kesin olarak bilinmemektedir) İtalya’da ortaya çıktı. Avrupa’ya özgü tarifleri gizli tutulup
zenginlere hazırlanmak üzere aşçılarca korunmaktaydı.
Buzların
yeraltı mahzenlerinde yaz kullanımı için depolanmasıyla soğutma masraflı bir iş
olduğundan buzlu tatlıların tadına ancak zenginler bakabiliyordu. Donmuş tatlılar
İtalya’dan
Fransa’ya
geçti. Venedikli Catherine de” Medici 1533’te müstakbel Fransa kralı II. Henry ile evlendiğinde Batı Avrupa’nın geri kalan kısmına ülkesinin
mutfakta ne kadar ileri olduğunu göstermek için meyveli dondurmaları kullandı.
Otuz gün otuz gece süren düğünleri boyunca Medici’nin pastacıları limon, ıhlamur,
portakal, kiraz ve yabani çilek gibi tatlarla her gün farklı bir dondurma
servis ettiler. Aynı zamanda Medici, Fransa’yı Çin’in buzlu sütünden daha çok
modern dondurmaya benzeyen yoğun kıvamlı, tatlandırılmış ve yarı donmuş bir
tatlıyla da tanıştırdı.
Dondurma
teknik bakımından ilerlemenin bir sonucu olarak 1560’larda büyük miktarlarda tamamen
dondurulabilir hâle geldi. Roma’da yaşayan İspanyol doktor Blasius Villafranca, kar veya buz
banyosuna güherçile katıldığı takdirde karışımın donma noktasına hızlı bir şekilde
ulaşılabileceğini keşfetti. Floransalı pastacılar dünyanın ilk iyice donmuş
kremalı dondurmalarını üretmeye başladılar. Bir on yıl içerisinde eşmerkezli
yarım küre biçiminde ve değişik tatlarda bir tatlı bombe glacée adı altında Fransa’ya tanıtıldı.
Charles Panati - Sıradan Şeylerin Sıradışı Kökleri